There was an error in this gadget

Mari mengira

Wednesday, April 7, 2010

Meh tolong aku selesaikan soalan ni. Otak aku dah berkarat jadi jawapan aku pun berkarat. Kalau bley siap jalan kira eh, ngeeeeeeeeeee.


-3r-8>7r+2

Takde hadiah eh :P. Niat membantu insan yg sedang dalam kesusahan je dahla heee. Dengar takde hadiah tu suma malas nak buat kang.


*Edited*
JAWAPANNYA : r"<"5/2

Kita salah ke buku salah? Haha

13 remarks:

Ealyie said...

Add maths mak kantoi nyah... SPM pun cukup makan dapat credit! ahahaha..

maahap la yeee..;p

ApasH said...

-3r-8>7r+2
confused tang nk tukar > ngn < tu.

tapi rasanye le :

-3r-8>7r+2
-3r-7r>2+8
-10r>10
r<-1

hahaha..x confident ngn jawapan sendiri..

NaZa said...

rasanya betul la jawapan di atas.. aku baru nak tolong jawab. hihi

Zety Zin said...

jawapan dan jalan kerja aku adalah sama dengan apash. bukan meniru yeee.... :P

Sayang.Ibu said...

yer 10 markah utk apash... hehehehee

isz_3707 said...

ladies:
thanks all. aku dpt jawapan yg sama, tapi jawapannya itu adalah SALAH(mengikut buku jawapan tu yer), any other answer?

Ms Lola said...

abih, apa jwpnnya? r>-1?

ApasH said...

kalo bukan r<-1 so maybe r>-1..sign tu yg confused..

Ms Lola said...

(-1)(10r)>10
10r<-10
r>-1

Anonymous said...

-3r-8>7r+2
-3r-8-7r-2>0
-10r-10>0
10(-r+1)>0
-r+1>0
1-r>0
-r>-1
r<1

ntah betol ke tak nih

KV said...

huhu..mak fail nyah!

NaZa said...

buku salah la..
cth
r < 5/2 = r < 2.5
r= 2.4

-3(2.4)- 8 > 7 (2.4) + 2
-15.2 > 18.8

salah la jawapannya..

klu r < -1
r = -2

-3(-2) -8 > 7(-2) + 2
-2 > -12

so betul la kan...

hahah gigih aku nak buktikan tu.. kihkihkih..

isz_3707 said...

ok, aku anggap buku salah, seminggu ok aku buat kira-kira ni mencari mana aku salah. aku pun dah try masukkan value. aku harap betul la buku salah hahahaha

anyway, THANKS LADIES. ALL OF YOU ARE SUCH A WONDERFUL BABES!!!