There was an error in this gadget

Salah ke?

Monday, September 27, 2010

Salah ke anak aku masih minum susu?
Salah ke anak aku minum susu masih menggunakan botol susu?
Salah ke anak aku masih menggunakan stroller?
Salah ke anak aku masih tido sekatil dengan kami?

Biarkan lah dia. Kesian ok. Orang dok ajuk-ajuk dia minum susu sampai dia malu. Nak minum susu kena tempat takde orang. Kena tutup dengan bantal.

Aku benci la. Dia belum 4 tahun pun. Apa masalah korang kalau dia masih dok dalam stroller?

"Eiiii tak malu, dah besar masih nak dok kat stroller/minum botol/minum susu"

Serius aku nak lempang orang yang tegur.

Anak aku, aku mak dia, aku lebih faham dia dari orang lain tapi kenapa ramai sangat yang volunteer nak menyusahkan hidup aku?

Korang nak tolong dukung dia ke bila dia penat berjalan ke shopping mall atau ke mana-mana? He is 18kilos for God's sake. Even laki aku pun tak larat nak dukung dia lelama ok.

Korang ke yang nak melayan kerenah dia bila dia haus/lapar tapi malu nak minum susu bila ada orang lain sekeliling dia? Aku kena cari tempat tertutup & yakinkan dia yg takde orang tengok dia minum susu.

Kesian ok!

Tolong lah. Kalau nampak budak kecik minum susu, naik stroller, minum pakai botol, tak payah tegur. Buang air liur je. Takde faedah pun. Menyusahkan lagi ada.

Aku tak kisah anak aku minum susu guna botol sebab aku tau dia takkan minum susu dia menggunakan benda selain botol. Aku mak dia. Aku lagi tau. Takkan aku nak explain pada setiap orang pasal apa yang aku buat kat dia untuk buang botol dia, untuk latih dia diaper free.

Kalau yer nak bertanya, jangan depan budak. Diorang tau ok, diorang faham.

Cukup lah aku meroyan setakat ni tapi seriously, kalau ada orang ajuk-ajuk anak aku minum susu, naik stroller aku memang nak bagi penampo sedas *panggggggggggggggggggggggggggggg*.

Anak aku, biar aku handle!



21 remarks:

sz | m.s.s said...

alahai..anak darasssku 5 tahun relax je minum susu dalam botol .. muehehe...

KS said...

babe,

aiman tu next yr dah nak masuk std 1 pon masih minum susu dg botol, masih suka naik stroller, masih tido sebilik dengan kami.

asalkan dia minum susu dan sehat dan kuat i dont mind. asalkan dia duduk takde la nanti hilang2 celah orang i dont mind. asalkan dia tidur nyenyak mlam2 tanpa i perlu jalan jauh2 nak tgk dia, i dont mind.

ya babe, anak kita, masing2 ada cara nak besarkan :)

Ealyie said...

ko tampo je nyahhh org tuu..
selagi tak buat, dorg xreti bahasa!
ahahahaha..
ganas x aku bagi pendapat? :p

linahilmin said...

My son 4 thn pun sama...
Still bottlefeed & duduk dlm stroller...
Org lain x faham sudah; kita punya anak, kita punya sukalah.... Walaupun i rasa angin gak sometimes bila ada org sibuk2 dok tegur!

okinokiyo said...

eh org pun masih ada sound nasya naik stroller. dah tu kalau dah tido kat mall, takkan nak dukung kot. sengal kan? at least beli stroller aku tu berbaloi la pakai sampai besar. nasib baik xder sapa lagi sound nasya minum susu pakai botol, kalau ada, mmg aku panggg gak.

Puteri Mona said...

Adam yg bam bam tu pun sll kene tegor kalau naik stroller n minom susu just bcoz his big size but he still 4++ years old what. I mmg beli stroller yg smpi umo 7 taun leh naik. Kalau tak, tak kan org buat stroller mcm tu n jual. Dari dia belari tak tentu hala n kacau org ye dak. Abaikan jek lalat2 tu :)

Zety Zin said...

erk... aku dulu sampai umo 6 tahun minum susu dalam botol. ekeke.

kalaulah anak aku suka duduk dalam stroller kan bagus. penat woo bila budak berat 24kg mintak dukung!

persetankan aje mulut orang lain. anak kita, cara kita lah kan.

Along said...

My youngest brother minum sus dalam botol sampai darjah satu, ok. Itu pun stop sebab terkantoi ngan member kelas...terus takmo, terus minum dalam cawan.
Ini budak blum 4 tahun...alahai...normal la tu, anak2 aku pun minum dalam botol sampai 5 tahun...senang, depa bleh minum sambil baring depan tv...kalau pakai cawan, berzaman baru nak habis. Dok stroller pun ada yg nak tegur ke? Ek eleh..melampau...bebudak cepat penat...memang la dah bleh berjalan, tapi kalau penat sapa nak dukung? Kena plak budak yg suka berlari sana sini..kan senang kalau dok je kat stroller. Anak tak hilang...ibu ayah x pening kepala. Hmmm...sabar je la...

Along said...
This comment has been removed by the author.
isz_3707 said...

suzi:
itulah, kekadang org ni xkene topik nak mulakan perbualan. naufal biasa tkena time kami pi sopink

KS:
itulah. anak i mmg jenis xsuka dok stroller ok tp xnak jalan nak dukung. kitorg jenuh cakap mcm2 sampai skang dia mmg akan dok stroller la tp bila ada org tegur xkena gaya dia jd malu, geramnyerrrrrrr

ealyie:
kalo la tampo org tu xsalah, lama dah aku buat nyah. the main problem is, diorang xsedar apa yg diorang cakap tu akan menyusahkan org lain

lina:
itulah. yg menanggung seksa kita. i xkisah ank i minum btl sampai bila dia suka as long as dia nak minum susu. i xsuka ank i minum2 benda lain tp susu xnak

mai:
itulah, stroller bukan murah, biarle pakai sampai beso barulah berbaloi-baloi kan?

Mona:
Fal pun org slalu ingat dia lg tua dr umur sebenar dia wpun badan dia xdelah besar mana cuma tinggi je. kan senang pakai stroller kan? leh tumpang barang sopink skali heeee

zety:
wahh, bukak sejarah silam nampak. anak aku pun xsuka dok dr baby tp jenuh la kami train dia sampai ugut kalo xmo dok stroller nanti kitorg bg org lain, barulah dia nak dok sbb dia mmg syg brg2 dia.

along:
ntahle abbe mulut orang ni. byk lg benda bley tegur napa benda2 camtu yg nak ditegur? klau tegur baik2 xpe ni siap ajuk2 sampai malu budak, geram jek aku ni

iEz@CuTe said...

hi iszan...i memang suke baca blog u..eventhough i'm not a blogger..hehe..ishk2 x patut diaorang dok sibuk2 camtu...biarla budak minum susu lagi bagus aper....even my 3 y son still minum susu pakai botol...still use stroller at market..buta x tau jek kan diorang tu...

mazzuana said...

nyah, anak mak pun dok dalam stroller, minum susu, ngan pakai pampers lagi...ada gak orang tegur dah besar pun naik stroller lagi...pedulik la..asalkan kita senang nak jalan and dia tak hilang...fedulikkan la...

mazzuana said...

nyah, anak mak pun dok dalam stroller, minum susu, ngan pakai pampers lagi...ada gak orang tegur dah besar pun naik stroller lagi...pedulik la..asalkan kita senang nak jalan and dia tak hilang...fedulikkan la...

isz_3707 said...

ieza:
hi, thx for dropping by :). lake i said, kekadang depa nak buat modal bual tp xkena gaya, nyampahs. i mmg nak my son mnm susu smpi bsr, biar gg ngn tlg kuat, jgn jd cam i.

mazz:
itulah, i mmg ignore tp anak i yg terasa uwaaaaaaaaaaaa

Ms Lola said...

omaigod. aku mmg cukup menyampah dgn org2 yg bnyk komen ni. org2 mcm ni mcm nak mensaiko budak siot...

isz_3707 said...

ML:
itulah. SA kedai slalu perangai camni. biasa klau tkena mmg aku terus blah, wpun aku mmg nak bli something dr situ

sis said...

alah anak sdara laki aku drj 6 ok bkn 6 thn eh drj 6 sblm g sek mnm susu sebotol pki botol susu. anak mgkuk blkg umh tu lg le dh tua bangka dkt 12 thn msh tdo sekatil. fal ok le lg sek pun blm.

saya said...

I think your blog post is good, but may low traffic. Do you want to get more visitor to read your nice post?
I can give you some easy tips, I promiss you will get more and more visitor to your blog.
Go and read this now Click here to see how

Maya Ariffin said...

hoh.. bli stroller mahal2 takkan nak pakai dua taun jer kot. aku kalau leh dia nak dok stroller sampai sekolah pun takpe.. senang nak soping babe!

Tadak stroller kalu... tollongggglahhh aku dah pernah sasau ilang anak bujang kenit aku yang macam lipas kudung berdezup lari masa turunkan dari troli kat pasaraya thauuu! tobat nasuhah aku dahhhh...

kaezrin said...

ya allah ingat aku pernah tulis entry budak sekolah efi panggil dia baby sbb dia duduk dlm stroller...mmg aku panggg jugaakkk

isz_3707 said...

saya:
i'm fine here, i never care about traffic of my blog but thanks anyway

maya:
itulah, masa kecik leh lah tambat pakai harness tu, ni dah besau nak tambat pun xsampai dah nak fasten itu harness, stroller kan byk baik dr buruknya, aku pun xtau masalah diorg nih

kaezrin:
ramai rupanya kene situasi cam ni ek, nyampahs kan?