There was an error in this gadget

Ada apa dengan gigi (Naufal)?

Saturday, October 23, 2010

Dah seminggu aku risaukan gigi anak aku. Nampak tak? Yang aku bulatkan tu? Nak rosak ke gigi dia? Mesti ada yang kata tak nampak. Memang tak nampak sangat pun. Color dia differ with others. Cam blue-ish gitu. Tak bley hilang. Kenapa eh? Ada sesapa tau?

Aku paling seram kalau budak kecik gigi dah rosak. Anak aku ni kategori rajin gosok gigi sebab aku selalu cakap "kalau tak nanti ulat makan, nanti dah takde gigi dah tak bley makan coklat". Sehari kadang-kadang 5 6 kali gosok gigi. Especially after he had sweets or chocolates. Dia yang pi gosok sendiri. Dah terbiasa. Dia rimas klau ada benda melekat kat gigi dia. Siap flossing klau makan daging ke apa. Dia sendiri buat jugak.

Tapi kalau nak rosak jugak aku takde lah terkilan sangat sebab rosak selepas dah jaga macam nak hapa so aku tak bersalah, anak aku juga tak bersalah tapi masalahnya SIAPA YANG SALAH?

Pada yang tau tolonglah bagitau aku kenapa. Dia tak komplen sakit pun sebab bukan rosak pun tapi color yang berbeza tu membuatkan aku hari-hari "Fal, tengok gigi" pastu dia pun "Why mama?" and when I said "Nothing" dia cecepat pi gosok gigi. Dia rasa macam aku tipu dia. Memang pun kot sebab ekspressi muka aku agaknya lain bila dia tayang gigi dia.

HELPPPPPPPPPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!


12 remarks:

m@y said...

sama la cam gigi anak sy.jd cam nk blue-ish lama2.tanya dentist dia ckp sbb gigi tu dh mati maybe sbb budak bila jatuh tersembam kena kt gigi depan tu.tp mmg x sakit..kalo x anak sy tuh drama queen konfem melalak kalo sakit huhuhu..dentist ckp sbb gigi susu lama2 nanti gigi tu tercabut sendiri sbb akar dh mati.

CT said...

bab jaga gg akk cukup amik berat...masa ank2 kecik akk dh latih gosok n jaga gg so far alhamdulilah dh remaja semua gg pun nmpk elok...

Kalau nmpk camtu cuba jumpa doktor gg tanya masalah...dia je yg tau...

i.s.z.a.n said...

may:
yeke? ala siannyeeeeeeeeeeeee. dia kecik lagi. gigi depan plak tu. uwaaaaaaaaa mama dia yg sedih sbb dia mmg jaga sgt gigi dia tp camni plak jd. anak u da tcabut ke giginya? lama x amik masa b4 gigi tu gugur?

CT:
itulah, nak tya kot ada dentist kat alamaya ni yg bley bg jawapan sblm kitorg pi jumpa dentist.

Wan said...

kalo ikut dr kaca monitor saya nih la, rasanya mebe naufal pernah terhantuk/trauma kat gg depan dia..biasanya kalau bluish mmg sbb trauma, gigi tuh dah mati mybbkan bertukar kaler sbb dah takde nerves/blood supply. kalau tak sakit dont worry, boleh biar jer.. tp kena monitor la, kadangtuh boleh infected=bernanah+sakit,then boleh g klinik dr akan wat rawatan saraf. gg susu depan atas biasanya gugur sendiri dlm umur 6-7thn. apa2pon try jgn cabut till gg tuh longgar sdr, takut nnti loss of space--> gg kekal tumbuh berlapis lak..

Wan said...

owh btw syabbass to naufal sbb rajin jaga gg.. (jaranggg sgt2 dgr budak kecik2 lagi dah pandai floss!) :D

i.s.z.a.n said...

wan:
i memang tunggu jawapan u ok! haha. tp segan nak cakap terang2 ngeeee. umur dia xleh wat root treatment eh? ke sebab gigi kapak yg jd xleh? dia belum 4 tahun, kesiannya klau da xde gigi :(

Wan said...

sabo je lar! hehehhe :P

ermm biasanya kalo gg tu dah mati (bluish) dan takde simptom (sakit, bernanah etc), mmg biasanya monitor jer. tp kalo naufal cooperative, boleh buat root treatment.actually better wat rawatan saraf cepat sblm gg tuh infected, sbb kalo once dah infected+tak cooperative, mmg most probably kena cabut la kot.. so saya rasa better try bwk2 naufal kenal2 ngan klinik gg dulu, bila dia dah ok sket boleh la buat rawatan saraf, sbb biasanya rawatan saraf ni mmg makan masa+budak (even org tua pon) kena byk sabar + preservere.. hehehe :D

i.s.z.a.n said...

wan:
i penah buat root canal treatment, memang seksa ok! xtau la kot anak i bley tahan. tp bebudak bley la maksudnya kan? tp jarang klinik gg nak amik bebudak kecik ni kan? i'll try. thx for ur answer anyway :) really appreciate it!

Wan said...

budak mmg boleh wat root canal treatment, cuma takut diorg tak tahan duk lama2 atas kerusi. mmg pon, jarang sangat klinik yg amik bebudak kecik ni, kalo i pon tak brapa nak sanggup!hehehe..tak pon try cari klinik gg pakar kanak2 la,mmg their bread and butter kan.. :D

i.s.z.a.n said...

wan:
is there any? private hosp buat x biasanya?

Wan said...

boleh try private hosp gak.. mebe diorg buat, apa2pon mmg depends pd Dr tu sanggup buat ke tak kat budak kecik..nak confirm, try cari klinik pakar pergigian pediatrik.. cuma tak sure la kat jb ada ke tak..rasanya ada kot,sbb market jb besar.. :D

i.s.z.a.n said...

wan:
u nanti kang bukak lah kat sini, leh bg i discount haha