There was an error in this gadget

Just butt out!

Wednesday, December 15, 2010

Orang-orang pesen macam ni memang sentiasa berjaya 'petik suis' aku.

Dia: Apesal ko masukkan dia kat situ, nape tak masukkan tadika yg ajar bahasa Ci.na?. Ko tak bangga ke kalau dia pandai cakap bahasa ci.na?

Me: Honestly, aku lagi bangga kalau dia pandai mengaji dari dia pandai cakap or tulis bahasa Ci.na.


He is my son. Bley tak paling kurang ko hormat apa je keputusan aku?. Ni baru kindy ok. Aku tau la anak ko sekolah ci.na. Frankly speaking, aku tak nampak di mana kelebihannya. Pada aku, klau ko sendiri tak nak martabatkan bahasa ko, bangsa ko, memang patutlah 'diorang' bermaharajalela.

Apa bahasa kebangsaan kita? Kalau tak kita pertahankan bahasa kita, tak lama lagi bahasa diorang jadi bahasa kebangsaan. Maybe ko nak la macam tu tapi bukan aku.

Aku sendiri rasa susah nak dapatkan kerja sebab mostly nak chi.nese speaking. Ko rasa, klau ko melayu, tapi ko pandai cakap bahasa diorang, diorang nak ke ambik ko? Few maybe but obviously when they stated chi.nese speaking, what they really means is Chi.nese ONLY!

Tolonglah. Aku tau lama dah ko kempen soh anak aku sekolah ci.na tp it's my call kan? Ko dapat apa kempen sakan?

Aku ada bukak mulut ke masa ko masukkan anak ko sekolah kebanggaan ko? Tak kan? So? Why can't you do the same for me? Just respect whatever decision i've made.

Again, ni baru kindy. He is going to be (only) 4yo masa dia sekolah nanti. Aku as his mom, banyak benda yang aku fikir walaupun tak logic. Salah satunya, aku takut dia share bekal ngn non-muslim. Dia tak pandai bezakan lagi. Ko ingat teacher dia akan monitor 24/7?.Aku berhak risau sebab dia anak aku.

Aku cuba berikan yang terbaik (menurut aku) untuk dia. Kalaupun mungkin apa yang aku pilih salah, sekurang-kurangnya aku dah kaji & aku dah fikir apa yang terbaik. Bukan asal boleh main sumbat je.

Aku takde issue racist. Aku bukan banned bangsa diorang tp untuk kesekian kalinya, aku pilih apa yang aku rasa terbaik untuk anak aku pada umur dia sekarang.

The only thing i need you to do is zip up your mouth mind your very own business.

Sekian entry cik i.s.z.a.n yang kalau blog, keje dia nak mengamuk je. Ampon!

Chiow ;)


P/s: Susahnya bila setiap benda perlu persetujuan orang lain! Semua orang ada pilihan sendiri so berpegang pada apa yang kita pilih tapi tak payah pertikaikan pilihan orang lain. Kan senang.

11 remarks:

Sayang.Ibu said...

ye.. aku tau sangat pesen sestgh org nih yg perangai mcm ko ckp tu... aku pun pelik awat laa duk sebok perihal anak org nak pi mana.. ikut suka laaaa... mcm laa kite nak anto kindy ank mintak dia bayokan yuran... *emo jugak tetibe*

zamnzara said...

mak-pak htr anak skolah cina ni. 1 jek i wonder...derg blaja jugak ke bhsa cina? camne anak dia study??

i.s.z.a.n said...

intan:
itulah, anak kita suka hati perut kita lah kan?

zamnzara:
tu la, bila nak buat homework suma xreti ajar last2 xbuat gak (kisah benar)

Zety Zin said...

aku pulak yeye semangat nak hantar anak aku masuk tadika islamic ni. tapi bila tanya anak teruna aku tu, tau apa dia jawab?

"abang nak sekolah cine."

adoyai. jangan harap la ye abang!

aku setuju dengan ko, lagi bangga kalau anak-anak pandai mengaji dari cakap bahasa yang aku sendiri tak paham.

knv said...

oh ini kalau diblogkan memang sokmo jadik topik panasssss!

yang aku observe selalu, setiap orang ada justifikasi masing2 when they did certain things.

yang buat jadi cam haram bila ada puak perasan yang depa dipihak yang benar dan pelik apsal orang lain tak ikut macam depa.

perasan bagus sungguh! tampor se das kang!

MrsSLuRp said...

agreed with u...mmg skang nih byk le jenis gini..

i.s.z.a.n said...

zety:
itulah, kang dia mengata kita pun xpaham haha

knv:
kan? aku xkisah pun diorg nak pilih mana, kan hak masing2 tp bila kita pilih diorg memandai plak nak ckp itu ini, klau tampar tu xsalah lama dahhhhhhhhhhhhh hahaha

mrsslurp:
kan? leceh kan? byk sgt mulut. i pun jenis byk komen tp pilih2 lah jugak & jagalah hati org sket kot ye pun

sz | m.s.s said...

dah kurang keje berfaedah kot orang yang dok kempen ko tu...p suh jadik perayu undi la, pilihanraya pun dah dekat...ada gak elaun ;p

mamaDhea said...

no komen.. tp mak suka & setuju banget dgn komen kak non.. esp. bab tampar menampar.. ekekeke..

ibu iman said...

like!!!! hihihi. stuju. lagi suke anak pandai ngaji dulu. da pandai bace AlFatihah pun da buat kite bangga. apatah lagi pandai bace Quran...

i.s.z.a.n said...

suzi:
kan? mcm dia dpt komisen pun haha

mamadhea:
aku xkisah nak anta memana sbb semua org ada pilihan sendiri tp yg jd annoying bila bkempen xhengat soh kita pilih apa yg dia pilih, benci!

ibu iman:
bagus klau dia tau 3rd language tp itulah, xreti nak kata dah haha