There was an error in this gadget

Desert Flower by Waris Dirie

Tuesday, January 4, 2011

A disturbing story by the author herself. Bacalah. Pada aku this's the best true-story books I'd read so far.



Citer pasal si Waris ni sendiri dari dia kecik sampai dia besar. Bermula dengan hidup nomad kat Somalia, hidup daif pindah randah tapi she was one happy child back then until umur dia 5 tahun bila dia nak kena circumcise. Her eldest sister mati masa kena circumcise lepastu dia pi mengendap masa akak dia lagi sorang nak kena sunat. Gila seriau masa dia cerita pasal akak dia kena tuh. Pastu dia pulak.

Pelik. Kita pun ada acara sunat2 ni tapi takdelah sampai macam diorang. Potong habis ko! Pastu segala lubang dia jait untuk mengelakkan maksiat (aku xtau any sopan, better & proper word to use). Bagi diorang kat Africa, klau pompuan tak sunat maka dia bukan pompuan sejati. Macam damaged gitu. Tak layak kahwin. WTF? yang sebenarnya bila circumcision procedure dibuat lah yang menyebabkan damaged. Ramai yang mati dari ritual ni.

Eh aku ni macam nak citerkan balik semula buku ni plak. Spoil plak pada orang yang nak baca kang. Sebab best kan, mulalah aku nak bebel pepanjang tapi sian la kat korang :P.

Bacalah. Best. Aku sebenarnya dah angkat tangan ngan true story ni sebab aku benci cara diorang sampaikan buku tu. Bosan! Tapi this one adalah sangat best. Believe me when I said so ;).


On Naufal-2nd day at skool.

Owh, pada yang bertanya pasal anak mak, hari ni pun dia bangun pukul 6.30am tapi macam aku cakap semalam lah. Aku dah agak dah pun. He try to reasoned with me for the whole 1 hour untuk tak pi skool dengan macam2 alasan and macam2 taktik. Aku faham sangat anak aku. Tapi dia pi gak skool. Tak nangis pun. Tapi dia pesan la jangan keja jangan gi mana-mana. Semalam bila dia tanya aku pi mana masa dia skool, aku jawab "Mama ada kat luar watching you from the window". Tipu sunat, takpe :P.

On facebook plak, mak tengah malas nak layan. Mood tak mari layan facebook. Maybe sebab mak dah mula membaca kot. Aku klau dah mula membaca suma pun aku tak layan!

Ok, nak masak utk budak tu walaupun tak tentu dia makan. Hari nih dia bawak nugget and beef cocktail. Semalam tak makan pun bekal sebab dia cakap teacher tak amikkan bag dia, dia tak tau bag dia mana 1, bley? Tapi dalam kete dia bedal bekal dia, sian lapar.

Eh, tadi kata nak berambus tapi membebel lagi. Blogging tanpa anak di sisi adalah sangat heaven! :P

Toodles!


4 remarks:

sisdee said...

hahahhahaha..ko ni lawak okay...

madamoiselleczar said...

ish..serun siut ..tp mcm best dgr sinopsis ko nih! hihihihi...nak baca kang addict.. langsung tak buek keroje la plaks haku ni kang..dah la paperwork berlambak...hmm..kena cari timing betul aku nih ....
btw, naufal kena belajar kenal bag dia..ko kasi label beb...kesian plak aku dgr dia lapor..hhuhuuh

p/s:anak aku kat skool..cikgu ckp budak yg plg kuat mkn..semedang mintak tambah buleh? i was like WTF??! aku tak kira..kalu dia mintak tmbh saploh kali pon cikgu kena bagi hokkay??! i pay for it! *tetiba hemo*

cc said...

baca description yg akak bg pun dah cukup utk menimbulkan rasa seriau. blm baca buku yg betul (sekali baca tak paham langsung tak seriau..haha. nak lempang tak?)

i.s.z.a.n said...

sisdee:
tang mana? haha

madam keji:
aku tulis bebesau nama dia. aku rasa bag dia letak dalam kelas tp makan kat tempat lain kot, ntahle. ha ah, sukati la klau anak ko nak habiskan pun kan? haha

cc:
tak baik lempang orang yang lemah ahhaha. takde tak paham dik. author ni pun haram sepatah english da tak tau masa dia lari dr rumah. buku dia guna simple english. sangat senang nak paham sebab dia pun cam kita gak hahahah