There was an error in this gadget

Manner matter

Monday, January 10, 2011

Ni citer masa aku gi Jusco bukit indah semalam. Memula aku nak luahkan perasaan masa tengah menggigil menggelegak tapi wifi Jusco adalah macam haram kalau diguna dari hp jadinya sebelum hp aku jadi mangsa berderai di lantai Arena Jusco, baik aku istighfar bebanyak dan simpan hp aku.

We ols kuar lambat semalam. Pagi da bfast nasi ayam goreng tp kalau dah kol 3 baru nak kuar rumah, haruslah perut dah berdondang sayang balik.

Biasanya kalau keluar, kami akan utamakan Naufal sebab dia susah nak makan kalau kat rumah. So kena tanya dia apa dia nak then cari lah kat mana yang ada apa yang dia mintak. As of yesterday, he asked for 'mi rectangle kuah black' which means kuey tiow hailam sebab hotplate pedas, dia tak bley makan. Anak aku kalau ada sikit rasa rempah je terus merah muka dia so kalau order kat kedai makan kitorang akan cakap sesiap 'takmo any lada walaupun black pepper atau lada sulah. Kalau ada kita pulang balik', sebab biasanya diorang ni tak paham bahasa. Dah cakap taknak pedas langsung tetap jugak taruk lada merah ke or at least pepper.

Ni apa aku nak citer sebenarnya ni? Aku pun naik lupa.

Owh..pasal makan kat Arena. Kita kembali ke topik asal.

So, pilihan yang ada mi macam yang dia nak tu kat Jusco adalah Arena sahaja. So we went. Semalam ahad so (berapa banyak 'so' daa) memang ramai orang la kan? Banyak table kosong tapi belum dikemas. So (lagi) weols dok sebelah playland. Anak punya pasal, makan ditemani hiruk pikuk budak memekak macam monkey kat zoo pun kita redha je la.

Meja yang weols duduk bercantum 2 tapi kerusi ada 4 je. Masa duduk memang belum kemas so (lagi) aku panggil la budak keja lap2 meja tu soh kemas table tu. Aku duduk & Naufal & En. Slepi pi cari makanan sebab apa2 pun aku TERPAKSA makan apa yang Fal makan. Dia takkan habis. Walaupun kadang2 dia dah makan semua isi kecuali rumput2 & pokok2 je dia tinggalkan untuk aku. Ko memang anak yang sangat mengenang jasa nak. Tapi kalau dah sampai macam tu, aku akan order lain la.

Melencong lagi. Apa aku nak citer sebenarnya ni?

Ok sambung. Masa aku duduk tu tetiba datang segerombolan 3 ekor (sangat layak di panggil begini) nyo.nya tua duduk kat table aku.

Dalam hati aku 'agak dia tak nampak ke aku beso gajah ni tercongok kat sini?'. Sebelah aku ok? So, dengan tidak mau berprasangka buruk aku pun anggap je
'orang tua 3 ekor ni mesti rabun tahap buta sampai tak nampak aku nih', aku pun tegurla dengan baik 'sori eh, ada orang'. Takde reaksi. Dalam hati aku 'dahle rabun tahap buta, pekak pulak, siannnn', aku pun cuit, bila dia toleh aku cakap lagi 'sini ada orang, sori eh (xtaule apa pasal aku nak ter soriii soriii tp aku memang jenis berhemah...lah sangat)', dia jawab 'ooo ada orang eh? Xde pun?' bangsat tak? Time camni le temperature aku senangggggg je mencanak-canak naik. 'Adaaaaa, my husband and my son tengah beli makanan'. Dia, 'ooooo'. Aku mengharapkan dia faham pastu aku paling tempat lain.

Aku kisah apa orang tua ke apa. Masalahnya bukan takde table kosong lain. Even table sebelah aku kosong cuma belum kemas. Aku pun tunggu orang kemas, dahtu ko sesedap datang terus nak table yang dah clean tak kira walaupun table tu sah2 ada orang? Bukan masalah hormat, tu kuang ajo namanya. Mementang tua, warga emas konon ko leh buat sukati ko.

Abt a couple of minutes aku toleh lagi, dia ngan balaci dia 2 ekor tengah borak-borak sakan tanpa rasa bersalah dengan kopi 3 cawan macam nak main mahjong gitu, bley?

Menggigil aku. Aku sabarkan diri. Sebab kalau aku ikut hati masa tu, terbalik meja tu. Pedulik apa aku. Aku rasa jantung aku punya bdegup macam 1 arena tu bley dengar.Orang depan ngn belakang table aku perasan, diorang tengok semacam tapi tak tau le sape diorang sebelahkan. Aku tak kisah pun. Lantak le.

Another minute passed and 3 nyo.nya itu masih di situ. Aku pun ambik handbag aku, aku hempas atas table. Semalam aku bawak timoli (pd yg xtau citer tu mesti tertanya2 bag apekah itu hohoho) so ada stub kat bawah dia & bag yg aku bwk biasanya memang berat macam bawak batu bata jadi sila imagine kalau aku hempas atas table. Berkocak kopi diorang, ada yang tumpah. They knew better than to stay another second. Dan-dan tu suma angkat bontot bawak cawan kopi masing2. Boleh punnnnnnn..... Kalau ko tunggu sesaat je lagi, kompom aku terbalikkan meja, kompommmmm.

Aku perasan le table2 jiran tengok je. Siap bisik2 dgn orang sebelah pastu tengok aku. Ingat aku buat sarkas ke kat situ?

Aku paling benci orang no manners camni. Kalau ko cacat aku leh pertimbangkan, itu pun aku tak mungkin lah bagi table aku tu, lelebih aku tolong papah bawak kat table kosong, namun nak suh aku yang pindah, aku rela darah aku tumpah kot. Gila kan? Yer, aku memang segila itu. Lagipun, banyakkkk table kosong ok, banyakkkkkk. Tak ke sesaje nak cari pasal nak cari gaduh nak sakitkan hati aku namanya tu? Pantang betul lah.

Benci kan aku kalau tengah marah. Toksah korang, aku sendiri benci diri aku bila marah sebab kadang2 aku bahayakan diri aku sendiri hanya kerana nak puaskan hati aku. Contoh kes adalah malas untuk aku taip :P.

Elok je 3 ekor tu pindah selang 1 table dari table sebelah aku, En. Slepi & Naufal pun sampai. Terus aku senyummmmm macam takde pape berlaku. Betul lah, sepanas mana hati, sepenat mana body nampak buah2 hati terus sejukkkk. Terbang setan2 yang dok bakar dari tadi. Macam takde pape yang berlaku :).

I always love both of you, one of u is my heart & another 1 is my soul. I can't live without any of it. Tanpa either one of you, mungkin aku dok kat spital mentol!

Sekian entry melahar dari aku. Kalau nak entry berfaedah, sila cari di blog lain, blog aku tak pernah ada entry macam tu, sekian terima kasih.


12 remarks:

sz | m.s.s said...

menciksss la orang gitu..tak reti bahasa melayu...
klu ckp omputih pun blom tentu paham..

sisdee said...

blog aku pun sama le sgt....tak bape nk faedah sgt kahkahkahkah..yg pnting aku bnci nyonya tu...sape suruh cari pasai...ish sengal!!!

Ealyie said...

hahhahahaha..
kenapa ko xhempok je timoli ko kat kepala depan nok??? ;) Baru depa paham kot apa itu budi bahase.. Tapi siyes ah, bangsa2 spesis tu kan jarang nau yang tahu apa itu budi bahasa. Semua pakat dok pesen xreti bahasa!! huh!

Ealyie said...

*kepala depa! ;)

CiKaYu said...

jgn kata ko iszan, aku baca ni pun bernanah je rasa dgn org tua tu. bukan nak jadi k*uang a*jor kan, tapi kalau yg tua tidak tunjuk kesopanan dan kesusilaan, camner org muda skrg ni nak jadi sopan santun kan....

cc said...

the thing about u is, kalau melahar..entry marah2..yg baca (read saya) pun akan ikut marah skali

wawawawaa...cemano tuh?

kira ok lg tu kak hempas hbag atas meja. at least xdo la keluar perkataan2 yg kejisss yg bakal didengari oleh org sekeliling hehehehe

Along said...

Kira ok lagi la setakat hempas beg atas meja....kot atas kepala derang? Hehehee..aku pun bleh paham perasaan ko...kot aku pun marah ya amat.

i.s.z.a.n said...

suzi:
aku rasa klau aku speaking semalam lagi dia xlayan haha

sisdee:
kan? nak yg berfaedah pi tengok portal ahhaa keji

ealyie:
ko mmg nak sgt tgk aku masuk jel eh? haha

cikayu:
ha ah, dahle mekak sesangat, sembang macam arena tu dia yg punya, sengal!

cc:
tu yg aku nak, sesama kita marah, xsyiok marah sorang2 hahahaha.

nasib diorang baik la sebab aku tak bukak mulut. aku kalau start bukak muluttttttt..habis api pun kuar, lelagi klau laki aku xde kan, memang naya lah sape yg berdepan tu. klau terkena yang sama spesis, mau bergusti tengah arena hahahahaha

along:
ha ah le, nasib sangat dia blah, tidak kaluuuuuuuuuuuuu

Sayang.Ibu said...

aku nak tiru komen CC, dan aku sesiap kopipes reply dari ko jua... hahahahaaa

Anonymous said...

INSERT

maya amir said...

nyo nyo tua tu bangsa kite ke bangsa kiasu2 nih? no manners betul.. perghh.. same laa kite..saya pun mencik bile tgh marah.. urghhh...

madamoiselleczar said...

hiks..kalu "aku" saplo tawun yg lepas...mmg dah terbalik meja tu nyah!
tp being me yg dah tuo ni...entah la...susah nak agak buleh?
apa2 pon harus ko menunjukkan berang gittew, kalu tidak kapla akan dipijak:)