There was an error in this gadget

Rupa takde macam aku tapi rasa ada ;)

Tuesday, May 25, 2010

ML, lihatlah Portuguese Egg Tart aku ngeeeeeeee. Aku main ingat-ingat resepi pastu main campak-campak je ingredients dia, so inilah hasilnya haha.

Bahan:
Kuning telur
Gula
Whipped cream
Fresh milk
Esen vanilla

Cara-cara:
Masuk suma dalam blender (sebab aku malas nak kuarkan mesin buat kek (tetiba aku lupa nama saintifik dia)) pastu ko blend le berapa lama ko suka sampai gula tu dissolve.

Pastry Kawanku tu belah 4, masuk dlm pastry foil tu, masukkan filling dia about 80% pastu bakar dgn suhu 200'C about 20 minutes.

Done!




10 remarks:

Sayang.Ibu said...

wowwwwwwww... ko pun telah mengasah bakat menjadik chef diva ke nyahhhh

*juliet le sweetheart said...

sejak akhir2 ni banyak post ko pasal makanan... nampak menyelerakan dan automatik aku terasa lapar... huhuhu...

Ibu Aimy said...

weii kagum siott.. aku nih cukup malas kalau ada menatang ni Whipped cream dalam resepi.. tak guna leh ke?

Ibu Aimy said...

weii kagum siott.. aku nih cukup malas kalau ada menatang ni Whipped cream dalam resepi.. tak guna leh ke?

Ms Lola said...

aku dok teringat dr hari tu pasal egg tart ni. last2 semalam aku beli jugak la sebarang dua, tp bukan portugese punya (rupanya)

FazidElias said...

wahhh... sudah ada dapur pembakar lorrr... best2

KV said...

oh, nampak gaya nak kena pi beli oven la! Mcm senang dan sedap jer ni!

knv said...

nice. simple and nice. aku suka. :D

CiKaYu said...

bravo lah babe...looks yummy..

isz_3707 said...

intan:
aku xcukup diva sebab masakan aku suma x presentable haha

julie:
nampak sgt xde idea kan? haha

mas:
ntah le, ko cuba je le, aku sebab memang ada stok. ni 1st time buat so xreti nam ckp jd ke x, klau ikut aku jd je haha

ML:
owh, egg tart yg base dia cam tepung tu eh? paham ke apa aku ckp?

Fazid:
yer ;), berkat sumbangan Mr Slurpee selepas bertahun-tahun aku mintak (sebab xnak beli sdiri haha)

KV:
sila-sila, memang senang, memang sedap! ngeeeeee

knv:
akupun ;) ngeeeeee (pelik aku bila ko komen secara berhemah gitu kak haha)

cikayu:
bukan setakat looks ok, memang yummy haha