Boring asik-asik assam laksa, laksa johor plak. Laksaaaaaaaaaaaaaaa je keje aku. Kalau tak laksa, mee la pasta la haihhh. Tak makan nasi tapi bebenda ni laaaaaagi menggemukkan sebab asik mengulang je.
1st time buat. Verdict? Sodap! :P. Tapi takleh celen laksa mak aku ngeeeeeeeee.
Sila excuse sambal belacan sekoyan itu haha. Kalau tak berapi mulut mana sah aku ni.
*Updated*
Resepi cincai boncai Laksa Johor cik i.s.z.a.n
Aku bagi bahan-bahan je eh. Sukatan lu pikirlah sendiri :P
Untuk kuah:
Bawang merah, bawang putih, serbuk kari ikan *blend
Isi ikan (kembung, tenggiri or parang-aku pakai parang) *kisar separa hancur
Kerisik
Santan
Asam gelugur (sekeping cukup)
Minyak utk menumis
Serai *ketuk
Garam skit
Cara-cara:
Panaskan minyak
Masukkan serai
Masukkan bahan blend, tumis sampai naik minyak
Masuk asam keping
Masuk isi ikan
Masuk kerisik
Masuk (berapa banyak masuk daaa) santan
Garam sekucup rasa
Bahan hiasan (yg aku guna):
Daun kesum *hiris
Bawang besar *hiris nipis
Taugeh *cuci bersih-bersih, tamo celur, biar mentah
Limau kasturi *belah 2
Sambal belacan (ni takyah ajar kan?)
Laksanya aku prefer laksa biasa tapi laksa aku takde stok, nak pi kedai malas so aku pakai spegeti JomHeboh taun lepas (tahun ni Prego takde booth pun).
Ok. Tu la resepi aku haha. Pepandai le korang adjust mana yang patut. Aku bab nak soh bagi resepi memang fail!.
1st time buat. Verdict? Sodap! :P. Tapi takleh celen laksa mak aku ngeeeeeeeee.
Sila excuse sambal belacan sekoyan itu haha. Kalau tak berapi mulut mana sah aku ni.
*Updated*
Resepi cincai boncai Laksa Johor cik i.s.z.a.n
Aku bagi bahan-bahan je eh. Sukatan lu pikirlah sendiri :P
Untuk kuah:
Bawang merah, bawang putih, serbuk kari ikan *blend
Isi ikan (kembung, tenggiri or parang-aku pakai parang) *kisar separa hancur
Kerisik
Santan
Asam gelugur (sekeping cukup)
Minyak utk menumis
Serai *ketuk
Garam skit
Cara-cara:
Panaskan minyak
Masukkan serai
Masukkan bahan blend, tumis sampai naik minyak
Masuk asam keping
Masuk isi ikan
Masuk kerisik
Masuk (berapa banyak masuk daaa) santan
Garam sekucup rasa
Bahan hiasan (yg aku guna):
Daun kesum *hiris
Bawang besar *hiris nipis
Taugeh *cuci bersih-bersih, tamo celur, biar mentah
Limau kasturi *belah 2
Sambal belacan (ni takyah ajar kan?)
Laksanya aku prefer laksa biasa tapi laksa aku takde stok, nak pi kedai malas so aku pakai spegeti JomHeboh taun lepas (tahun ni Prego takde booth pun).
Ok. Tu la resepi aku haha. Pepandai le korang adjust mana yang patut. Aku bab nak soh bagi resepi memang fail!.
12 remarks:
walaupun husband org muor, kenot go la laksa johor sbb diorang pun xmakan. asam laksa je sokmo2
ohh saya adalah teringin nak buat laksa johor. dari minggu lepas tekak dok terasa2 nak mkn laksa johor.
mintak resepi kak isz =D
nak gak resepi...
FAM:
babe, i yg beli pun xleh masuk, cuma my mom nye laksa je and this is my 1st attempt buat sendiri :)
CikC, wani:
resepi? later eh
hehehe mekaseh
klo dah buat nt sy btau jd ke dop :p
tq...!!!
sedapnya nyah... sedappppp.... (nak request mak aku buatlah - cehh bukan buat sendiri!!!)
eh, tp resepi yg ko bg ni takde la renyah sgt... boleh dicuba kalau aku gigih
CikC, wani:
my pleasure ngaaaaaaaa
ML:
tang nak kupas isi ikan tu yg nyampah sket nyah heeeee. eh rebus dulu ikannya baru amik isi-lupa nak habaq
ni yg buat nak balik jb sekarang ni juga...(boss tlg approve leave saya)...
nyum nyum. aku suka laksa johor. esp yang makcik aku buat. maveles!!!
cikayu:
nape kene blk johor klau nak mkn laksa johor? ngaaaaaaaaaa. yg kat umah ni dah selamat ok :P
Zety:
aku suka yg mak aku buat! beli kat kedai tak penah yg sedap
cik izyan, sbb laksa mak saya yg paling best. saya tak pandai buat laksa (malas nak belajar, tau ngapp je)
Post a Comment